Mihailo: Ućićemo u sve crkve, a SPC može da funkcioniše ali ne da drži crnogorsko zemljište u svom vlasništvu

Njegovo blaženstvo arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo kazao je da će vjernici Crnogorske pravoslavne crkve ući u sve crkve u Crnoj Gori i da je to proces koji je u toku koji će nekad morati da bude završen.

Podgorički Osnovni sud śutra će izreći presudu, po privatnoj tužbi Mitroplije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve protiv mitropolita Mihaila i sveštenika Jovana Tomovića i Dragana Pavlovića. SPC tuži sveštenike CPC zbog toga što su 25. avgusta 2011. ušli u Crkvu Svetog arhangela Mihaila u Rogamima.

– To suđenje je samo formalnost i to je jasno ne samo Crnogorcima i nama iz CPC već i državi. Svaka presuda koja bi bila riješena u interesu okupatorske SPC, odnosno njene filijale u Crnoj Gori, bila bi moralni zločin i za crkvu i za državu Crnu Goru. Ne možemo mi da obijamo naše crkve i manastire, to su gluposti. Mi ćemo u njih da uđemo slobodno. Ućićemo u sve crkve počevši od Cetinjskog manastira, Vlaške crkve, crkve u Bajicama pa sve redom. Da li će to biti za dva dana ili kasnije manje je bitno. To je proces koji je u toku i nekad će morati da bude završen – poručio je Njegovo blaženstvo mitropolit Mihailo za Portal Analitika.

Mitropolit CPC je kazao da je poznato ne samo njemu već i onima koji vode ovu državu da je SPC okupatorska crkva u Crnoj Gori.

– Zamislite da oni brane crkve i manastire od Crnogoraca koji su podizali, gradili i čuvali Crnu Goru i njenu istoriju. Oni će morati jednoga dana sve da vrate jer je to imovina CPC i države Crne Gore. Mislim da će to u najkraćem roku biti ponovo u našim rukama. SPC može da funkcioniše ali ne može da drži zemljište i imovinu u svom vlasništvu – poručio je vladika Mihailo.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.