Popović: Podgorička skupština omogućila akt ukidanja CPC

Zakon kojim bi se poništile odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine bi trebalo donijeti, kazao je za Pobjedu književnik Milorad Popović.

„Nije u pitanju samo simboličko značenje, nego bi imalo i konkretno političko značenje koje se odražava na sadašnje vrijeme. Prije svega što nijesu poništene sve odluke Podgoričke skupštine“, rekao je Popović.

Većina odluka iz 1918. godine, kako je objasnio, poništene su odlukama AVNOJ-a 1943. i obnavljanjem nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, ali je upravo Podgorička skupština uticala i na akt kralja Aleksandra iz 1920. godine o ukidanju Crnogorske pravoslavne crkve.

On smatra da je Srpska pravoslavna crkva najsnažnija institucija je u Crnoj Gori, ne samo u duhovnom smislu.

Odlukama Podgoričke skupštine ili „Velike narodne skupštine“ 1918. godine ukinuta je država Crna Gora i pripojena kraljevini Srbiji, a kralj Nikola i dinastija Petrović zbačeni sa crnogorskoga prijestola u korist okupatorske dinastije Karađorđević.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva, Okupacija 1918. i borba zelenaša za oslobođenje od Srbije, Srpska pravoslavna crkva i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.