Ovo je samo početak: CPC dobila Ljetnjikovac kralja Nikole u Nikšiću

Odbornička većina u nikšićkoj Skupštini izglasala je da se autokefalnoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) ustupi na korišćenje Ljetnjikovac kralja Nikole.

Predstavnici prosrpske opozicije zatražili su na početku da se ta tačka skine sa dnevnog reda obrazlažući da je „nezakonita i podmetnuta odbornicima“, a kada je to glasovima odbornika Demokratske partije socijalista DPS i Socijaldemokratske partije SDP odbijeno, napustili su zasijedanje, prenosi agencija MINA.

U ime lokalne uprave Rosanda Nikolić kazala je da se taj spomenik kulture, koji je u fazi propadanja, a nekada je korišten i za stanovanje fizičkih lica, daje na korišćenje u skladu sa zakonom kako bi bio revitalizovan i sačuvan.

Ivan Mitrović iz DPS-a kazao je da „autokefalnost CPC negiraju samo oni koji ne žele dobro Crnoj Gori, a njegov parijski kolega Draško Mijušković ocijenio da je „vrijeme da vjernici CPC imaju svoj krov nad glavom u Nikšiću“.

Odbornici SDP-a Radovan Perović i Ivan Vujičić ocijenili su da je ta odluka „racionalno rješenje da se objekat sačuva i da CPC s punim pravom dobija reprezentativni objekat na korišćenje, što i zaslužuje kao institucija koja je bila vjekovima čuvar duhovnosti i državnosti Crne Gore“.

U vrjeme zasijedanja Skupštine, ispred zgrade opštine mala grupa građana održala je kraći protest.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.