Vučinić: Budvanska opština može raspolagati paštrovskim crkvama, a ne SPC

Nedavno donijeto Rješenje o poništenju zaključka budvanskog katastra kojim je odbijen zahtjev Beogradske patrijaršije da se proglasi ništavnim dio rješenja iz 1960. godine o nacionalizaciji vjerskih objekata na Svetom Stefanu, čin je arogantne državne administracije koja vodi politiku uperenu protiv državnih interesa.

Stevo Vucinic 4

Njime je dato za pravo Srpskoj crkvi da raspolaže tom paštrovskom i državnom imovinom kao njenom svojinom. Korumpirana administracija koja vodi politiku zasnovanu na velikosrpskoj sentimentalnosti ovakvim aktima favorizuje beogradske centre crkvene moći. Mnogo puta smo pisali i govorili da su sve crkve i manastiri u Paštrovićima, sa svom pokretnom i nepokretnom imovinom, donedavno bili u paštrovskom ili državnom vlasništvu, i da samo Paštrovići i budvanska opština mogu njima raspolagati. Očito su nam vapaji bili uzaludni. Tom imovinom Srpska crkva i dalje raspolaže kao svojinom, i njom naveliko trguje. Ovakvim aktima, u tome protivzakonitom poslu saučestvuje i podupire je državna admninistracija. Odlučujući po tužbi Crnogorske

Pravoslavne crkve nedavno je i Upravni sud donio rješenje kojim obavezuje Ministarstvo zaštite životne sredine da ponovo razmatra naš Zahtjev o dozvoli izvršenja rješenja od 22.07.2005. godine o uklanjanju limenog objekta sa Rumije. Presudom prepredenog karaktera odbio je da presudi po zakonu i po pravdi i naloži uklanjanje limenog objekta, nego je predmet proslijedio nižoj instanci na ponovno razmatranje. Cinički djeluju uvjeravanja visokih državnih adresa da se Crnogorci mogu izboriti za svoja prava vodeći sporove pred sudovima. Niti će se se Srpska crkva dobrovoljno odreći prava da nam otima zemlju i kulturnu baštinu, niti će se sudovi urediti samo od sebe. Takvoj politici crnogorskih sudova i državne administracije ne vidi se kraja. Zbog nje je nacija izgubila samopouzdanje. A nama samo preostaje, da po ko zna koji put, ponovo pozovemo Državnog tužioca i Zaštitnika državne imovine da se umiješaju i zaštite državnu imovinu u Paštrovićima i pokrenu postupak da se ukloni limeni objekat sa Rumije.

Potpredśednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić

Podgorica, 26.11.2014.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.