Inicijativa za spas obraza Crne Gore – Ulice Krstu Popoviću i Vladici Antoniju umjesto Karađorđu i Obiliću

Liberalna partija Glavnoga grada će u najskorije vrijeme preko svoga odbornika Skupštini Glavnog grada uputiti inicijativu za promjenu imena nekih ulica u gradu za koje liberali ističu da im nije mjesto u Glavnom gradu Crne Gore, ali i bilo kojem drugom gradu naše države.

„Smatram svojom obavezom da kao liberal i neko ko iznad svega voli svoj grad uradim sve kako bismo u najsjajnijem śećanju sačuvali uspomene na sve ono što nas čini tako ponosnim na svoju istoriju. Kroz vođenje aktivne politike u Glavnom gradu insistiraćemo na potpunoj afirmaciji svih vrijednosti koje Crna Gora i njena više vjekovna suverenost zaslužuju. Počev od crnogorskog jezika, koji je zapostavljen, pa do pomoći na izgradnji crkvenih objekata Crnogorske pravoslavne crkve“, navodi se u saopštenju odbornika u Skupštini Glavnog grada i Predśednika Odbora Glavnog grada Jovana Rabrenovića.

Inicijativa za promjenu imena ulica se prvjenstveno odnosi na ulice koje nose imena Karađorđa, Cara Lazara, Miloša Obilića, Kosovskih junaka, sve u svemu, kako objašnjavaju, mitskih ličnosti koje nemaju nikakvog utemeljenja u istoriji Glavnog grada ili države Crne Gore.

„Naprotiv, više služe kao podśetnik na vrijeme koje svi želimo izbrisati iz śećanja, na period devedesetih kad se pokušavao crnogorcima nametnuti ośećaj da nijesu crnogorci i da trebaju biti ono što nikada nijesu bili. Vrijeme hegemonističkih pretenzija suśednih zemalja je prošlo, ali je za sobom ostavilo traga u našoj kulturi i istoriji“, kaže Rabrenović.

On se pita zar nijesmo saglasni da je najmanje što kao potomci možemo uraditi za svoje slavne pretke to da neke od ulica i trgova u Glavnom gradu nazovemo po Krstu Zrnovom Popoviću ili Vladici Antoniju Abramoviću.

„Zar nijesu strašni učesnici Rovačke Republike zaslužili da imaju barem ulicu u naše gradu. Kako je moguće da, u čast viteštva svih učesnika božićnog ustanka nemamo trg koji će nositi naziv Trg Božićnog ustanka. Da ne govorimo o tome da nema niti jednog spomen obilježja koje bi bilo inspirisano jednim od najčestitijih ustanaka koje je neki narod podigao ne želeći da se pomiri sa okupacijom svoje kraljevine“, pita se Rabrenović.

Kako dodaje, Glavni grad mora imati i Trg Nezavisnosti i ulicu 21.maja.

„Sva ova pitanja liberali Glavnog grada će odmah proslijediti Skupštini kroz formu koja ne trpi kalkulacije i odlaganja“, zaključuje se u saopštenju.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska nacija i identitet. Zabeležite stalnu vezu.