Novak Adžić: Vladajuća srpska elita se nikad nije odrekla velikosrpstva

Istoričar Novak Adžić ocijenio je u izjavi za Portal Analitika da se vladajuća srpska elita nikad nije odrekla velikosrpske imperijalističke politike i da stoga ne iznenađuje izjava ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića.

novak2011Komentarišući Dačićevu izjavu da je strateški cilj Srbije izlazak na more, Adžić je rekao da su oderđeni intelektualni i politički krugovi u Srbiji vodili ratnu politiku čitav dvadeseti vijek.

– Tačno je da je strateški cilj velikosrpske politike bio izlaz na Jadransko more u prvom redu. Tako da ova najnovija izjava ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića ne iznenađuje sve koji su upućeni u istorijat srpske politike – od „Načertanija“ Ilije Garašanina do memoranduma SANU i današnjih dana. To je u biti imperijalne politike koje se, kako vladajuća srpska elita tako i intelektualni i politički krugovi i ključne njihove nacionalne institucije nikad nijesu odrekli – kazao je Adžić za Portal Analitika.

On je istakao da su ti krugovi pretendovali ne samo na crnogorsko već i hrvatsko i albansko primorje.

– Vodili su ratnu politiku čitavo dvadeseto stoljeće kako bi izašli na more. Osvojili su druge teritorije – ne samo hrvatske – već i crnogorske i albanske teritorije – istakao je Adžić.

Podśetimo, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je, na konferenciji koja je održana juče u Briselu povodom osnivanja Jadransko-jonske makroregije, da je „strateški cilj Srbije izlaz na more“.

Suočen s pitanjem novinara Večernjeg lista neposredno nakon konferencije o tome da li je njegova izjava neprimjerena, Dačić je pokušao da objasni da nije mislio na Hrvatsku.

– Nema to veze s Hrvatskom. Srbija je imala izlaz na more u svojoj istoriji. I uvijek se za to vodila bitka. Ja sam htio reći da je Srbija sada jedina zemlja u Jadransko-jonskoj makroregiji koja nema izlaz na more – rekao je Dačić.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.