Matica crnogorska: Amfilohije glavni ideolog anticrnogorskih poduhvata

Predśednik Matice crnogorske, Dragan Radulović, kazao je da ga jučerašnja izjava mitropolita Amfilohija o dvije opake bolesti – „poturčenjaštvu i brozomori“ – uopšte ne iznenađuje, jer ta izjava sublimira program Srpske pravoslavne crkve, koja je glavni ideolog mnogijeh anticrnogorskih poduhvata.Amfilohije Bin Laden

„On sebe vidi kao Svetoga Petra Cetinjskoga, nema sumnje u to“, kaže Radulović i dodaje – „ako smo nešto do sada naučili od visokog predstavnika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, to je da nas ništa ne može iznenaditi“.

„Njegove su izjave uvijek zapaljive. I uvijek su na tragu ‘dostignuća’ devedestih godina“, kaže Radulović, koga ne čudi ni da je jedan pored drugog stavio dva tako različita pojma, jer to odražava, kako je dodao, Amfilohijevu percepciju stvarnosti.

„Između tih njegovih kovanica, ‘poturčenjaštva’ i ‘brozomore’, suštinski za njega nema razlike. On tako doživljava svijet. I jedno i drugo je politički program Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao glavnog ideologa mnogih anticrnogorskih pokreta i poduhvata“, kazao je sagovornik Portala Analitika.

Na pitanje kako je moguće da ovakve Amfilohijeve izjave, kojima prevazilazi samoga sebe, ne nailaze ni na kakav odjek, Radulović odgovara pitanjem:

„A ko će da se oglasi? Mislite li da je državni tužilac sposoban da reaguje na ovakve stvari? Crnogorska vlast suštinski nikada nije vodila političku borbu protiv ovog izuzetno jasnog i jakog političkog subjekta i protivnika kakav je SPC. Za razliku od same SPC, koja je uvijek veoma precizno vodila politiku u Crnoj Gori“, kazao je Radulović, koji je uvjeren da je Amfilohijev glavni cilj – jedinstvo prijestola i oltara.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Srpska pravoslavna crkva i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.