Crnogorska crkva će graditi dvije crkve u Argentini

Sveti Sinod Crnogorske pravoslavne crkve, kojijem je predśedavao Njegovo blaženstvo arhiepsikop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo, razmatrao je na juče održanoj śednici pitanja izgradnje crkvenih objekata u Crnoj Gori i dijaspori.

Crnogorska pravoslavna crkvaEpiskop Crnogorske pravoslavne crkve u Argentini Gorazd upoznao je Sinod sa pripremama za početak gradnje saborne crkve u gradu Roke Saenz Penja i kapele u Buenos Ajresu. Ove dvije svetinje treba da budu stožer okupljanja crnogorske dijaspore u Argentini, stoga je njihova gradnja od izuzetnog nacionalnog značaja, kaže se u saopštenju CPC,

„Zaključeno je da se tim povodom zatraži od donatora u zemlji da upute pomoć episkopiji Crnogorske crkve u Argentini i argentinskoj dijaspori. Sinod je konstatovao i da su se barska, budvanska, kotorska i nikšićka opština oglušile o svojevremene zahtjeve CPC za dodjelu placeva na kojima bi se izgradili eparhijski i parohijski domovi. Stoga je odlučeno da se zahtjevi obnove u ovom opštinama, i podnesu svim drugim“.

Sinod CPC je usvojio izvještaj Komisije o pripremi za izgradnju crkve svetoga Ivana Crnojevića na Novom groblju na Cetinju. Crkvena administracija je zadužena da pokrene postupak za izbor izvođača koji će graditi crkvu prema odobrenom projektu, kaže se u saopštenju CPC.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva. Zabeležite stalnu vezu.