Server: Crna Gora da ne obraća pažnju na ruske provokacije

Crna Gora je ozbiljan partner NATO-u, i država je koja radi sve kako bi ispunila uslove da bude prva naredna članica Alijanse i Evropske unije, ocijenio je potpredśednik Atlanskoga savjeta Dejmon Vilson. Američki stručnjak za Balkan Danijel Server kazao je da je Crna Gora, kao slobodna država, slobodna i u odluci da se pridruži Śevernoatlantskome savezu. Na poruke iz Rusije, navodi, ne bi trebalo previše obraćati pažnju.

Vilson je za Televiziju Crne Gore rekao da je naša država odlučna da bude članica Alijanse. Napredak je, istakao je on, očigledan, posebno ako se ima u vidu činjenica da je Crna Gora obnovila državnost prije samo osam godina.

„Mislim da Crna Gora radi sve da bude prva koja se kvalifikovala za ulazak u NATO i EU. Ide naprijed i mora se priznati da je ostvarila veliki napredak. Crna Gora je ozbiljan partner NATO-a, usvaja zakone u skladu sa EU, kooperativna je sa NATO saveznicima u pogledu reformi u oblasti bezbjednosti, u svim kritičnim tačkama“, istakao je on.

Vilson smatra da je pred Crnom Gorom još posla na evro-atlanskom putu, ali je uvjeren da, ako nastavimo istom ozbiljnošću da ipunjavamo obaveze i sprovodimo reforme, NATO partneri će znati to da cijene.

„Crna Gora je mala zemlja, ali odlučna da bude dio Saveza. Ima još posla da se uradi, ali važno je reći da će u narednom periodu, rame uz rame sa zemljama članicama, a posebno sa SAD-om, Crna Gora uraditi domaći zadatak“, zaključio je Vilson.

Američki stručnjak za Balkan i profesor Međunarodnih studija na Univerzitetu Džon Hopkins Danijel Server kaže da je isključivo na Crnoj Gori odluka kojim će putem dalje. Ne sumnja u posvećenost vlasti u Podgorici da Crnu Goru dovede do najsigurnije bezbjednosne NATO luke. Na poruke sa istoka, navodi, ne bi trebalo previše obraćati pažnju.

„Crna Gora je slobodna država i treba da ostane slobodna i u odluci pridruživanja NATO-u. Put kojim Moskva ide je provokacija. Pretpostavljam da će Makedeonija, Crna Gora, možda čak i Švedska i Finska ući u NATO na sljedećem Samitu i to je jasan diplomatski gubitak za Moskvu“, rekao je Server za TV Crna Gora.

Vilson i Server smatraju da bi crnogorska Vlada u narednome periodu trebalo da obezbijedi što širu podršku javnosti članstvu Crne Gore u NATO-u.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.