Dr Čirgić: Bečanovićkine izjave samo govore o njenome nivou kulture i vaspitanja

„Iza tobožnje brige dviju profesorica sa Studijskoga programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti u Nikšiću za finansijska sredstva crnogorskih poreskih obveznika, zapravo se krije vapaj za izgubljenim dugogodišnjim monopolom i ničim zasluženim privilegijama“, saopštio je u svojoj izjavi docent doktor Adnan Čirgić, v.d. dekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa śedištem na Cetinju.

Doktorant na Filozofskom neće da brani tezu pred Bečanović i Glušicom

DOTAKLA DNO: BEČANOVIĆKA, ŽENSKI AMFILOHIJE

Komentarišući govor mržnje u kome profesorice Tatjana Bečanović i Rajka Glušica Fakultet za crnogorski jezik nazivaju „neonacističkom jezičkom avanturom“, dr Čirgić ističe da su te izjave isuviše neozbiljne i degutantne i, kako je kazao, govore samo o nivou kulture i vaspitanja onih koje ih izriču.

Nikšićka profesorica Tatjana Bečanović ranije je dala izjavu u kojoj profesore i stručne saradnike na novoosnovanome fakultetu naziva „adnanovcima“, studente „prevarenom đecom“, a sam fakultet „brljotinom“, dok je Glušica kritikovala dr Čirgića zbog toga što je doktorirao u Hrvatskoj.

„Zaista bi teško bilo i u mnogo manje razvijenim društvima naći univerzitetske profesore koji se javno spuštaju na njihov nivo“, kaže dr Čirgić.

„Fakultet za crnogorski jezik i književnost osnovala je Vlada Crne Gore u skladu sa svojim ingerencijama i zakonskom regulativom. Da bi Fakultet počeo s radom, moralo se proći kroz složenu proceduru dobijanja akreditacije i licence, što je podrazumijevalo između ostaloga i obezbjeđivanje adekvatnih prostornih, kadrovskih, tehničkih i drugih uslova. Na FCJK predavaće afirmisani stručnjaci iz Crne Gore i okruženja. Samo na prvoj godini nastavu (predavanja i vježbe) izvodiće sedam doktora nauka, tri magistra i tri doktoranda“, dodaje on.

On naglašava da nerado komentariše njihove izjave jer nijesu iz domena njegove struke.

„Jezičkim repertoarom ove izjave više naliče kakvim palanačkim nesuvislostima no akademskom diskursu. Univerzitetski profesori svoje znanje i stručnost pokazuju na naučnim skupovima, u studijama, radovima i knjigama. Pomenute dvije profesorice, u nedostatku toga, svoje prisustvo u javnosti obezbjeđuju medijskom halabukom i prizemnim dezavuisanjem auditorijuma. Dalje komentarisanje njihovih izjava vodilo bi spuštanju na njihov nivo, a ozbiljan čovjek to sebi ne smije dozvoliti. Suviše su one neozbiljni sagovornici za ozbiljne teme koje nameću“, zaključuje Čirgić.

Prema njegovim riječima rang lista upisanih studenata data je u skladu s propisanim pravilima i odraz je velikog interesovanja i povjerenja u tek osnovani Fakultet.

„Kad se pri tome ima u vidu da je naš prvi konkurs za upis studenata raspisan pred sam kraj avgusta, kad je Univerzitet Crne Gore organizovao čak treći upisni rok, onda je jasno da je saopštenje pomenutih dviju profesorica samo pokušaj da još jednom obmanu javnost. Njihov je vapaj izazvan i time što sigurno znaju da se jedan dio njihova kolektiva već raspitivao za angažman na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost“, ističe Čirgić.

„Tezom da crnogorski jezik nije autohton u Crnoj Gori zapravo potvđuju svoje ideološke pozicije. Ako crnogorski jezik ovđe nije autohton, onda bi morale javnosti kazati koji je to autohtoni jezik u Crnoj Gori. Proizašla iz velikosrpske lingvističke škole, a zatim, usljed nedostatka minimuma naučnih referenci, odbačena od te iste škole, Glušica crnogorski jezik tretira na isti način na koji ga je tretirala prije dvadesetak godina“, kaže Čirgić.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorski jezik i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.