Đonović: Ne znam ni jednog pravog Crnogorca koji nije razočaran SDP-om

Ranko Đonović, bivši predśednik Liberalnog saveza Crne Gore, jedan od liberala koji sunakon gašenja LSCG u SDP-u viđeli alternativu, kaže za Pobjedu da ne može da vjeruje što je ta partija uradila i da je to neoprostivo prema državi, krajnje nekorektno prema koalicionom partneru, kojem, kako kaže, nije ispostavio račun, nego ga ucijenio.

– Ovu izjavu na neki način dajem uslovno, jer ne mogu da vjerujem da je SDP ovo uradila. Bio sam siguran da bi svaka partija u državi, i DPS, to mogla prije da uradi nego SDP, zapravo SDP nikako – kazao je za Pobjedu Đonović, odgovarajući na naše pitanje da prokomentariše odluku Predśedništva SDP.

Đonović ističe da je SDP-u dao podršku za savez sa Pozitivnom Crnom Gorom, nadajući se da će ,,uvući“ Pozitivnu, odnosno vratiti je i ,,dozvati pameti“.

– Desilo se upravo suprotno – da su Pozitivna Crna Gora, anti-crnogorske snage i takozvani nezavisni i profesionalni mediji, uvukli SDP u svoju mrežu. To će najskuplje platiti SDP. Ovakvim potezima gurnuli su potpuno nepotrebno DPS-u još hiljade, ako ne desetine hiljada novih glasova i time faktički sebe doveli do toga da gotovo ne moraju ni izlaziti na sljedeće izbore. Veliki broj nas koji su imali alternativu nakon gašenja LSCG, da bi SDP mogala biti naša partija, ovim potezom nas ostavljaju bez alternative, odnosno prebacuju na jedinu preostalu partiju za Crnu Goru – smatra Đonović.

Za poteze SDP-a kaže da ima samo jednu riječ – tužno.

Na pitanje Pobjede da li potezi SDP-a liče na poteze Malog kabineta LSCG, Đonović kaže da se radi maltene o istoj stvari – pokušaju omalovažavanja i ucjenjivanja DPS.

– Naravno da ovo podśeća na ovo što je uradio Mali kabinet LSCG. Sada SDP pokušava da ponizi DPS nudeći im ono što oni ne mogu da prihvate i što se zna da je neprihvatljivo. Ono što daje još jednu dimenziju ovom slučaju jeste da se radi o koalicionom partneru i da se radi o nekorektnim potezima. To što je SDP uradila DPS-u nije ni gruba trgovina, to je bila klasična ucjena – smatra Đonović.

SDP-u je, kako kaže, jedini spas da se povrati i da se ne desi to što najavljuju.

– Ili da one snage koje taj kurs ne podržavaju, a uvjeren sam da ih u SDP-u ima, u (Pozitivnoj izgleda nema), formiraju svoju stranku, odnosno da se odmah proglasi frakcija u SDP-u, iz te frakcije nikne nova partija koja bi, siguran sam, bila jača na sljedećim izborima nego što je SDP bio na ovim – poručuje Đonović.

Kaže da pripada ljudima koji smatraju da ne bi smetalo da se smanji uticaj DPS-a, da treba mijenjati neke stvari po pitanju crkve, jezika, CANU…

– Ali, to su potpuno različiti razlozi zbog kojih smatram da treba i DPS nešto da mijenja od ovoga što radi SDP. Ovo što je napravio Ranko Krivokapić i ostali prvi je potez ka trasiranju puta na državnom nivou. A prvi potez prosrpske opozicije na državnom nivou, da su na vlasti, bio bi promjena Zakona o državljanstvu, a to je veliki korak ka nestanku Crne Gore. DF i SNP od 2006. su u konstantnom tihom puču na crnogorsku državnost. Njima ne smeta Milo Đukanović zbog onog o čemu pričaju, njima smeta jer je personifikacija suverene Crne Gore. Da pristane da bude personifikacija velike Srbije, pristali bi da bude njihov lider – kaže Đonović, naglašavajući da ne poznaje ,,ni jednog pravog Crnogorca koji nije razočaran onim što je SDP napravila“.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.