Crnogorska pravoslavna crkva naložila badnjake na Cetinju

Na Dvorskome trgu, ispred Dvora Kralja Nikole na Cetinju, badnjak su danas naložili vjernici Crnogorske pravoslavne crkve. Badnjake koje po tradiciji prvi donose Bajice – Borilovići i Martinovići, blagoslovio je Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski Mihailo.

U ime Bajica, donosioca badnjaka, Borilovića i Martinovića, prisutne je pozdravio Niko Jošov Martinović kod, kako je kazao „otvorenog oltara, jer do crnogorskih svetih mjesta ne možemo doći da se Bogu pomolimo, da se saberemo i priberemo da za nas nema domovine osim Crne Gore“.

„U našoj domovini hoćemo ono što imaju svi slobodni narodi. Hoćemo svoju svetu pravoslavnu crkvu, našu himnu da je pjevamo i slušamo do zadnje strofe, na našem crnogorskom jeziku! Ali nećemo nikad zavapiti, nego ćemo iznijeti naš krst na Golgotu i dočekati dan kad će vladika Crnogorski ustati sa stolice Svetoga Petra, koja mu i nebeskom i zemaljskom pravdom pripada, da blagoslovi badnjak koji ćemo mi Bajice, Borilovići i Martinovići, kao i tri vijeka unazad sa ponosom donijeti“, kazao je Martinović.

Čestitajući praznik Hristovog rođenja, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo je kazao da se „moramo danas kao hrišćani zapitati đe Crnogorci primaju i proslavljaju Hrista? Ima li u našem srcu mjesta za njega? Da li je među Crnogorcima? Niđe mjesta za njega nema u crnogorskim crkvama i hramovima“. Vladika je pozvao Crnogorce da se poklone Hristu, „iako su svetinje naše za nas još uvijek zatvorene“.

„Ipak, bliži se dan kada će se one za vas otvoriti. Tada će ponovo zavladati mir među zavađenim Crnogorcima. U vremenu tog iščekivanja mi slavimo danas Božić van naših bogomolja“ – poručio je mitropolit Mihailo i pozvao sve Crnogorce da žive u slozi.

„Pazite na svije poštenje. Čuvajte slobodu i vjernost državi Crnoj Gori i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Nikakvu počast i blagoslov ne primajte od srpskih sveštenika. Uklonite se od njih koji na neistini žive i misionare u Crnoj Gori. Vi dobro znate, moji Crnogorci i Crnogorke, što je prvosveštenik Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori govorio o Vezirovom mostu i o vama u više prilika… I poslije svih tih teških riječi, on ima hrabrosti da se predstavlja Božijim poslanikom i drugim Svetim Petrom Cetinjskim“, kazao je Vladika.

Prisutnima se obratio i istoričar Novak Adžić podśetivši na aktuelne probleme sa kojima se „suočavaju ne samo Crnogorska pravoslavna crkva, već i naše društvo i naša država“:

„Šćeli to priznati ili ne, očigledno je da Crnogorskoj crkvi više od dvije decenije stalno visi nad glavom oštri Damoklov mač, koji joj stalno prijeti i drži je u nesigurnosti od opasnosti i nestanka. Današnji status Crnogorske pravoslavne crkve je takav da je ona na svim poljima obespravljena. Ta nepravda tangira naše društvo još od obnavljanja Crnogorske pravoslavne crkve 1993. godine, odnosno od nalaganja badnjaka na Cetinju 1995, godine, kada su ovđe hapsili i progonili ljude. Naša država i društvo, uz svo dužno uvažavanje nijesu značajnije odmakli u rješavanju našeg akutnog pitanja od samog početka“, kazao je Adžić.

„Ako se ne riješi adekvatno pitanje statusa Crnogorske pravoslavne crkve, i u njeno okrilje ne povrate nasilno oduzeta sakralna pravoslavna dobra, hramovi, imovina, mi kao društvo i država priznajemo i prihvatamo kao trajnu vrijednost možda posljednji relikt srpske okupacije iz 1918, a to je vladavina Srpske crkve koja je u Crnoj Gori uvedena, i koja ne traje devet vjekova kako izmišljaju, već od 1920. godine“, naglasio je Adžić.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Crnogorska pravoslavna crkva. Zabeležite stalnu vezu.