Etnolog Antonić: Ljubljenje tri puta Srbi preuzeli od Crnogoraca

Tri poljupca kao pozdrav karakteristična su za Crnu Goru, prije svega za Vasojeviće. Riječ je o pravoslavnom pozdavu koji simboliše Sveto trojstvo – Oca, Sina i Svetog duha. Vjekovima je to bio način da se iskaže pripadnost pravoslavnoj vjeri, kazao je za Novosti etnolog Dragomir Antonić.

On je naveo da je običaj ljubljenja tri puta u znak pozdrava u Srbiji zaživio tek tokom posljednjih decenija dvadesetog stoljeća. Ranije su se Srbi prilikom susreta ljubili dvaput kao i većina drugih naroda.

U Srbiji, objašnjava on, ovaj običaj je prihvaćen prije svega zahvaljujući medijima. Na talasu povratka religiji i pravoslavlju Srbi su veoma brzo prihvatili tri poljupca kao tradicionalan način pozdravljanja i dio svog identiteta. U toj mjeri da i prilikom dolaska stranih političara, glumaca ili pjevača mediji pomno prate koliko se puta gost poljubio sa domaćinima i šta je na taj način želio da poruči.

Crnogorci nijesu, međutim, jedini koji su se cjelivaju tri puta. Često uz čvrst zagrljaj to čine i Rusi, ali i Egipćani, Švajcarci, Belgijanci i, u nekim djelovima zemlje, Francuzi. U Italiji su uobičajena dva poljupca, ali se mladi sve češće prilikom pozdrava ljube tri puta. Hrvati i Bošnjaci ljube se dvaput, po jednom u oba obraza, kao i Grci. U Valoniji, francuskom delu Belgije, poznanici se ljube jednom, pišu Novosti.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo. Zabeležite stalnu vezu.