Đukanović: Ne mogu gradom vladati oni koji tokom crnogorske himne pjevaju „Bože pravde“!

„Nikšić mora ostati snažan oslonac ekonomskog, duhovnog i društvenog razvoja i suverenosti države i zbog toga ne smije dati vlast onima koji su učinili baš sve da Crne Gore ne bude“ – poručio je lider DPS Milo Đukanović sa završne izborne konvencije za lokalne izbore u tom gradu, koji će se održati u subotu.

Đukanović je rekao da je DPS naučio lekciju sa oktobarskih izbora i da se više ne smije dati šansa avanturistima i političkim diletantima da obavljaju vlast u Nikšiću. Nedopustivo je, prema riječima Đukanovića,  „da se plejadi nekadašnjih velikih nikšićkih gradonačelnika pridruži nepismeni kvazisindikalista i da gradom vladaju oni koji, dok se intonira crnogorska himna, u sebi pjevaju „Bože pravde“.

Lider Koalicije „Za evropski Nikšić“ najavio je i smjenu aktuelnog rukovodstva lokalne uprave.

– Sa naučenom lekcijom, moramo nastaviti mnogo odgovornije, i kao premijer mogu obećati da će Vlada podržati novu lokalnu upravu grada koja će otvoriti svjetliju perspektivu Nikšića –  kazao je Đukanović. On se osvrnuo na oktobarske izbore i ocijenio da oni bude podijeljena ośećanja.

– Nikšić je na tim izborima dao presudno važan pečat pobjedi državne politike i zbog toga smo zahvalni. Na drugoj strani dobili smo i opomenu kada su u pitanju izbori za lokalnu samoupravu. Ne samo da smo naučili lekciju,  nego smo spremni da budemo bolji – obećao je Đukanović.

On je dodao da vjeruje da je nauk iz političkog eksperimenta, koji se događao nakon oktobarskih izbora, izvukao i Nikšić u cjelini.

– Bilo je potrebno samo nekoliko neđelja i da se shvati kako je koalicija Evropska Crna Gora i sa svim svojim slabostima ubjedljivo najodgovornija politička opcija i u Nikšiću i u Crnoj Gori. Isto toliko bilo je potrebno da se pokaže i sva konfuzija naše političke alternative, koji se nijesu mogli dogovoriti ne samo oko podjele vlasti, već ni oko države kojoj će služiti, ni oko njenih simbola – naveo je Đukanović.

Ti ljudi su na svečanoj śednici lokalne skupštine, podśetio je on, kada se intonirala himna „Oj, svijetla majska zoro“, po vlastitom priznanju, u sebi pjevali „Bože pravde“.

– Jedan je od njih to i priznao, ali ne zavaravajte se, svi su od njih to isto i mislili. I svi su u sebi, zapravo, pjevali „Bože pravde“. Poštujući prijateljsku zemlju Srbiju i sve njene simbole moramo, prije svega, poštovati sebe i svoju državu i simbole –  kazao je Đukanović. On je dodao da se mora poklanjati povjerenje onima koji su spremni da poštuju svoju državnost, istoriju, simbole i koji su spremni da služe državi Crnoj Gori. Poručio je da se ne smije dati prilika političkim avanturistima da varaju Nikšić, ali i da u koaliciji Evropska Crna Gora moraju biti bolji i odgovorniji u obavljanju vlasti.

– Nijesmo ni pomislili da biranom društvu negdašnjih velikih nikšićkih gradonačelnika Veljka Mićunovića, Velizara Perunovića, Andrije Mijuškovića i Dragiše Maksimovića, Bata Grujičića i Blagoja Cerovića pridružimo nepismene kvazisindikalne lidere kakvi su oni koji se nude kao protivkandidati koalicije Evropska Crna Gora, to jeste neprimjereno, krajnje neodgovorno potcjenjivanje Nikšića, njegove inteligencije, mladosti i budućnosti. Siguran sam da Nikšić to neće dozvoliti i  vjerujem u ubjedljivu pobjedu naše koalicije – saopštio je Đukanović.

– Nemoguće je da Crna Gora ide naprijed bez Nikšića i njegovog snažnog pečata kroz čitavu crnogorsku istoriju. Kao predśednik Vlade, ne samo kao lider DPS-a, željno očekujem taj pečat koji Nikšić mora dati ekonomskom i duhovnom razvoju Crne Gore. On mora ostati najvažniji privredni centar i zbog onoga  što je naslijeđena privredna infrastruktura, ali danas živi uprkos teškom vremenu koje je donijela globalna ekonomska kriza i zbog novih preduzetničkih inicijativa koje su već izašle van granica Crne Gore i pokazale se održivim i konkurentnim na stranim tržištima – naveo je Đukanović.

On je kazao da je važno da Nikšić da pečat i duhovnom razvoju Crne Gore.

– Zbog onoga što je tradicija nikšićke gimnazije i naučnog utemeljenja grada, sjajnih intelektualaca, tradicije briljantnog kulturnog stvaralaštva i zbog sjajnih novinara iz Nikšića, moramo koristiti taj raskošni duhovni potencijal u ovim teškim godinama utemeljenja crnogorske nezavisnosti – poručio je Đukanović.

Potpredśednik DPS Crne Gore Željko Šturanović je podśetio da je vladajuća koalicija na oktobarskim izborima u Nikšiću izvojevala još jednu pobjedu na državnom nivou, ali je, istovremeno, na lokalnim izborima očekivala više.

– Dobili smo novu šansu i ne smijemo je propustiti, treba da dokažemo jesmo li veliki i pravi. Veliki igrači mogu da propuste jednu priliku, ali drugu ne, a ja sam siguran da smo veliki igrači i svi zajedno pobjednički tim, na čelu s Milom Đukanovićem – kazao je Šturanović.

Ocijenio je da su „načinom na koji su građani glasali u oktobru poslali jasnu poruku“.

– Neozbiljna politika mogla bi te poruke da ne vidi i ne čuje, ali mi smo vas kao ozbiljna partija i koalicija shvatili. Znamo da Nikšić nije preko noći prestao da nas podržava, da nije krenuo nekim drugim putem, suprotnom svojoj tradiciji, potrebama i srcu. Nikšić je, samo, kao grad kome to i pripada, poručio da se moramo mijenjati kako bi odgovorili potrebama naših građana – kazao je Šturanović.

Funkcioner DPS Milutin Simović podśetio je da je Koalicija „Za evropski Nikšić“ u oktobru osvojila najviše glasova, ali ne i dovoljno da formira vlast.

– Kada je riječ o opoziciji, ne bih trošio riječi na njih. Oni su o sebi i jedni o drugima mnogo toga kazali u bezuspješnom dvomjesečnom pokušaju da formiraju vlast. Punili su stranice novina, a programske šeme elektronskih medija obogatili sadržajem svojevrsne političke sapunice. Društvene mreže bile su dodatni prostor za njihove političke obračune, kazao je Simović i konstatovao da „opozicija opet ima obraza da traži vlast“.

Nosilac izborne liste Radivoje Lala Nikčević kazao je da su građani prozreli oktobarsku manipulaciju opozicije.

– Naši politički protivnici koristili su sve što su mogli da dođu do cilja, a najviše su manipulisali emocijama građana. Na ruku im je išla teška ekonomska kriza, pa su najprije obučeni u žutu boju NVO sektora mahali računima za struju. Onda su okupljene podijelili u dvije grupe, narandžastu i plavu, a tu na još tri boje. Ta optička varka učinila je da građani nijesu mogli da čuju naše poruke – kazao je Nikčević. On je dodao da crnogorska javnost zna o kakvoj se izbornoj prevari radi i „da je riječ o dvoglavoj aždaji koja hoće da potre rezultate referenduma“.

– Ostvarićemo ovog puta pobjedu, jer su Nikšićani shvatili ko je ko na političkoj sceni, jer ako je išta dobro što se desilo u oktobru i nakon njega, onda je to činjenica da su pale maske i da su Nikšićani viđeli pravo lice naših političkih konkurenata. Viđelo se koliko im vrijede osnovni principi njihove politike, koliko su jedni navodno procrnogorski, a drugi navodno prosrpski, jer njihov jedini princip i cilj je rušenje DPS-a. Posle izbora, podjelama funkcija zabavljali su crnogorsku javnost gotovo dva mjeseca, a pošto se nijesu mogli dogovoriti ni oko kurira u lokalnoj upravi, počeli su da čašćavaju jedni druge kako samo oni umiju. Sada nam poručuju kako će nas pobijediti, isti oni koji su u oktobru osvojili osam mandata manje od nas. Očigledno, iz istih knjiga nijesmo učili ne samo istoriju, već i matematiku – kazao je Željko Šturanović.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa , , , . Zabeležite stalnu vezu.