Deset zabluda o NATO-u

DOWNLOAD: Brošura – Deset zabluda o NATO-u

NATO Montenegro

E   VIVA   NATO  !!!

Da u NATO!  Da u NATO!  Da u NATO!  Da u NATO!  Da u NATO!  Da u NATO!

1. ZABLUDA: „Učlanjenjem u NATO, Crna Gora gubi suverenitet“

Sve odluke u NATO-u se donose konsenzusom. Crna Gora se ne odriče svog suvereniteta, već će dobiti novi instrument za uticaj na međunarodnoj sceni i odlučivati ravnopravno sa ostalim članicama, među kojima su i vodeće svjetske države. Članstvo u NATO će garantovati očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i pružiti Crnoj Gori mogućnost da postane akter i da učestvuje u procesu donošenja najvažnijih globalnih političkih odluka.

Iskustva malih zemalja kao što su Island ili Luksemburg potvrđuju da je članstvo u NATO ojačalo njihov suverenitet i međunarodnu poziciju.

2. ZABLUDA: „Crnoj Gori nije potreban NATO i Crna Gora bi trebala biti vojno neutralna zemlja“

U današnjem svijetu globalnih prijetnji, čak i velike zemlje ne mogu same riješiti probleme terorizma, ilegalne trgovine drogom ili druge slične prijetnje. Male zemlje obično nemaju dovoljno novca da pokriju sve aspekte bezbjednosti. Dijeliti troškove putem kolektivne odbrane je mnogo jeftinije nego graditi samostalan odbrambeni sistem.
Specijalizacija dovodi do bolje sposobnosti i spremnosti vojske.

Jednom riječju – sa manje novca – postajemo mnogo bezbjedniji. Integracija pomaže našoj zemlji da napravi modernu, efikasnu, interoperabilnu vojsku mnogo brže, koristeći “znam kako” metod, pomoć i savjete zemalja članica. Nakon učlanjenja u NATO, naša vojska će dobiti moderno obrazovanje i obuku, kao i pristup najmodernijim tehnologijama.

3. Zabluda: „Integracija u NATO će negativno uticati na proces integracije Crne Gore u EU“

Integracija u NATO i EU su kompatibilni procesi. Obje organizacije počivaju na istim vrijednostima i standardima. Integracija u NATO podrazumijeva usvajanje visokih standarda u svim segmentima društva. Ispunjavanje uslova za članstvo u NATO je u mnogim oblastima istovjetno kao i ispunjavanje osnovnih kriterijuma za članstvo u EU.

Znači – članstvo u EU i NATO se međusobno prepliću i dopunjuju.

4. ZABLUDA: „Crna Gora će morati da šalje vojsku u misije NATO“

Ne, vojnici se u misije NATO šalju na dobrovoljnoj osnovi i to zavisi od zakonskih odredbi svake zemlje pojedinačno. NATO ne obavezuje zemlje članice da to čine. Crna Gora, kao odgovorna članica UN i OEBS šalje svoje ljude u misije podrške miru. Misije NATO sprečavaju širenje konflikata ili eliminišu prijetnje koje bi mogle uticati na bezbjednost zemalja članica. Članstvo u NATO jača bezbjednost zemlje i sigurnost njenih građana.

5. Zabluda: „Nakon prijema u NATO, NATO će graditi vojne baze na crnogorskoj teritoriji“

Članstvo u NATO ne podrazumjeva otvaranje vojnih baza NATO u Crnoj Gori. NATO ne gradi baze u svim zemljama članicama i ne može da ih gradi bez saglasnosti zemlje članice. Svaka namjera se planira, razmatra i odobrava, a pritom se uzimaju u obzir sve poznate ili očekivane bezbjednosne prijetnje i mnogi drugi faktori.

6. Zabluda: „Članstvo u NATO će imati negativne posljedice na turizam u Crnoj Gori“

Pitanje bezbjednosti je od presudnog značaja za razvoj turizma u svim zemljama. Realnost je da turisti ne pośećuju zemlje koje smatraju nestabilnim. Kao što je realnost da je u zemljama koje se smatraju ne samo atraktivnim, već i bezbjednim, turizam u usponu i garantuje sigurne prihode. Članstvo u NATO može pozitivno uticati na razvoj turizma kroz percepciju Crne Gore kao bezbjedne destinacije. Francuska, Španija, Grčka, Turska, Češka, u novije vrijeme i Bugarska, bilježe sve značajnije prihode od turizma, između ostaloga i zato što su članice NATO.

7. Zabluda: „Članstvo u NATO će imati negativne posljedice na ekologiju Crne Gore“

Politička strategija NATO je daleko šira od tradicionalnoga shvatanja bezbjednosti. Ona obuhvata mnoge aspekte koji nijesu samo političke i vojne prirode. Ona je fokusirana i na zaštitu životne sredine čije ugrožavanje može biti prijetnja ljudima i izvor društvenih i ekonomskih nejednakosti. Članstvo u NATO će samo pomoći Crnoj Gori da suštinski postane ekološka država i ojača njenu spremnost da efikasnije predupređuje i sanira eventualne posljedice prirodnih katastrofa. NATO obezbjeđuje značajna sredstva za zaštitu životne sredine kroz program Bezbjednost kroz nauku i Komitet za pitanja izazova modernih društava. Crna Gora se nalazi u seizmološki aktivnom geografskom području. U okviru programa NATO Nauka za mir, Seizmološki zavod Crne Gore aktivno učestvuje u projektu Harmonizacije mapa rizika od zemljotresa u zemljama Zapadnog Balkana.

8. ZABLUDA: „Stupanjem u NATO, Crna Gora ugrožava odnose sa Rusijom“

Crna Gora je nezavisna država koja se odgovorno odnosi i prema svojim državnim interesima i interesima svojih građana. U interesu je svih, uključujući i Rusiju, da region Balkana bude razvijen, stabilan i bezbjedan, danas i śutra. Crna Gora ima tradicionalne prijateljske odnose sa Rusijom koja razumije njenu evropsku i evro-atlantsku perspektivu. Članstvo u EU i NATO neće ugroziti naše stabilne bilateralne odnose, utoliko prije što je i Rusija članica Partnerstva za mir i ima specifične mehanizme saradnje sa NATO.

9. ZABLUDA:  „Članstvo u NATO podrazumjeva kupovinu skupe vojne opreme“

Članstvo u NATO ne obavezuje sve zemlje da imaju isto oružje i opremu. Iako postoje određeni standardi, proces harmonizacije je dobrovoljan i zavisi od potreba i finansijskih mogućnosti svake države. Saradnjom sa drugim članicama ostvaruju se značajne uštede. Na kraju, važan element kolektivne odbrane je međunarodna saradnja,
što članicama garantuje pomoć i solidarnost u slučaju potrebe.

10. ZABLUDA: „Učlanjenjem u NATO, Crna Gora postaje teroristička meta“

Zbog multietničkoga sklada i dobrosuśedske saradnje, Crna Gora je prepoznata kao faktor stabilnosti u regionu. Crna Gora nema otvorenih pitanja ni sa jednom zemljom i posvećena je izgradnji odnosa punog povjerenja i prijateljstva sa svim državama u svijetu. Ipak, u uslovima globalnih prijetnji, kao što je terorizam, ni jedna zemlja se ne može ośećati potpuno sigurnom. Izazovi modernog doba zahtijevaju saradnju svih aktera na međunarodnoj sceni. NATO se potvrdio kao najbezbjedniji okvir za iznalaženje odgovora na ove izazove.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.