Ko o čemu, Lekić o poštenju!

Demokratski front o nepominjanju identitetskih pitanja –KOME ‘DRAŽIN FRONT’ MAŽE OČI?!

Miodrag Ćaki Lekić

Na svim mitinzima Demokratskoga fronta, koji se zaklinje u nepominjanje tzv. identitetskih pitanja, vijore se trobojke!

Da li trobojka može biti crnogorska narodna zastava – kao što traže DF i SNP, najveće sramote Crne Gore?

NE. Jer narodnu zastavu treba da odabere narod, a ne sitni političari pro-četničke profilacije.

NE. Jer je izgled srpske (crveno-plavo-bijele) trobojke odredio turski sultan Mahmud II fermanom iz 1835, mijenjajući tako crveno-bijelo-plavu trobojku koju su Srbijanci izvorno izabrali, što priznaju čak i srpski istoričari. Za Crnogorce bi bila sramota da drže zastavu koja predstavlja srpsko ropstvo, a ne Crnogorsku slobodu.

NE. Jer promjena ustava u dijelu o državnim simbolima zahtjeva ne samo dvije trećine glasova u parlamentu, nego i podršku na referendumu od najmanje tri petine svih upisanih birača, što isključuje svaku mogućnost realizacije zamisli prosrpskih političara (manjine u parlamentu) i njihovih podržavalaca (manjine u narodu) da unesu srpsku trobojku u ustavne norme.

NE. Jer je crveno-plavo-bijela trobojka zastava srpske, a ne crnogorske države, i srpskog naroda, koji u Crnoj Gori čini manjinu, i koji nema pravo da nametne svoje simbole čitavoj državi.

– NE. Jer je srpsku trobojku u Crnu Goru prvi put u istoriji uveo kralj Nikola samo zato što je imao imperijalne ambicije da proširi svoju vlast, koje je protkrepljivao „sveslovenskim“ i „svesrpskim“ ciljevima. Njegova je namjera tačnije bila da Petrovići śednu na jugoslovenski tron, koji su na kraju ipak zauzeli Karađorđevići. Bez ikakve dodirne tačke sa crnogorskom istorijom i tradicijom, zastava tuđeg naroda i države – trobojka, ušla je u Crnu Goru zbog politikantskih potreba tog doba, a ne zbog heraldičko-istorijskih razloga. Ona je bila neka vrsta dvorske zastave i nije figurirala kao zvanična državna.

NE. Jer Ustav Crne Gore iz 1905. godine niđe ne pominje zastavu trobojku, kao što to podmeću prosrpski političari, već samo određuje „narodne boje“. Političari iz SNP-a i DF-a pozivaju se na ovaj ustav krivotvoreći njegovu sadržinu, a previđaju da je u tom istom državnom Ustavu Knjaževine Crne Gore 1905. godine u članu 40. normirano sljedeće: „Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori„. Da li će se Andrija Mandić, Predrag Bulatović ili Srđan Milić založiti da se ustavom ozvaniči autokefalnost Crnogorke pravoslavne crkve kada ovo pročitaju? Ako su principijelni i neostrašćeni ljudi, za koje je istina na prvom mjestu, hoće!

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa , , . Zabeležite stalnu vezu.