Stravični zločin bjelaša u Baru

Lord Sidenem u Gornjem domu engleskog parlamenta 11. marta 1920 godine:

Tokom mnogih mjeseci odvijao se teror u Crnoj Gori, a Mirovna konferencija je povremeno dobijala izvještaje o okrutnostima najgore vrste. Ja ću navesti samo dva novija slučaja. Dvadesetog decembra prošle godine Vlada Crne Gore obavijestila je Mirovnu konferenciju da Srbi angažuju neregularne jedinice koje djeluju sa njihovim regularnim snagama, a koje pljačkaju i pale crnogorske domove i ubijaju Crnogorce koji odbijaju da se zakunu na vjernost Srbiji. Oni oblače srbijanske oficire i vojnike u uniforme naših armija – američke, francuske i italijanske – i tako preobučene šalju ih kod nekih od crnogorskih lidera da ih pozovu na razgovor u srbijansku komandu. Oni koji su tako prevareni uhapšeni su i strijeljani. Dvadeset i četvrtog decembra, prije nepuna tri mjeseca, Mirovnoj konferenciji je dostavljen novi izvještaj. Neka mi vaša lordovska gospodstva oproste što ću doslovce citirati njegov dio:

„Srbijanske vojne vlasti u Baru primijenile su sva mogućna sredstva da primoraju, kao i na hiljade drugih Crnogoraca, Miliju Stamatovića i Mihaila Bačetina (!?), dva starosjedioca Bara, da se zakunu na vjernost srbijanskom kralju Petru kako bi njihova imena stavili na listu koju navedene vlasti dostavljaju stranim diplomatama kao dokaz da su Crnogorci jednoglasni u traženju da njihova zemlja nestane u korist Srbije. Kad su ova dva Crnogorca odbila, Srbi su ih uhapsili i ubili na sljedeći način: najprije su im izvadili oči, odsjekli uši i proturili jezike kroz rasjekotine koje su im napravili u vilicama. Ovako užasno izmrcvareni mučenici ostavljeni su neko vrijeme da pate, da bi konačno podlegli bajonetima koji su im iskidali utrobu“.

Izvor: U Gornjem domu engleskog parlamenta tokom 1920. godine vođena je rasprava o tragičnom položaju Crne Gore pod srpskim trupama; inicijator rasprave bio je lord Sidenem koji je detaljno iznio stanje u kojem se Crna Gora našla nakon srpske okupacije i pripajanja Srbiji; Dragan Vugdelić, počasni konzul Britanije u Crnoj Gori, preveo je i priredio stenogram tih rasprava.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Okupacija 1918. i borba zelenaša za oslobođenje od Srbije. Zabeležite stalnu vezu.